Negen Europese projecten in de running voor de Awards voor Duurzame Energie 2015

Tiende Europese Week van de Duurzame Energie

BRUSSEL – Negen genomineerde projecten maken kans op de Award voor Duurzame energie 2015. De awards worden uitgereikt aan de meest innovatieve Europese projecten rond duurzame energie. De winnaars worden op 16 juni bekendgemaakt door Miguel Arias Cañete, Eurocommissaris voor Klimaat en Energie, en Jerzy Buzek, voorzitter van de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie van het Europees Parlement, in het kader van de Europese Week van de Duurzame Energie. Het topevenement staat volledig in het teken van de energie- en klimaatdoelstellingen, en legt dit jaar de nadruk op de rol van verantwoord consumeren binnen de nieuwe energie-unie.

De negen projecten worden onderverdeeld in drie categorieën: hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en steden, gemeenschappen en gewesten.

 

Hernieuwbare energie

  1. Nationaal Fonds voor Milieubescherming en Waterbeheer (Polen): steun aan particulieren en woongemeenschappen voor de installatie van zonnecollectoren.
  2. Cooperative Energy Hub (UK): een verantwoorde speler op de energiemarkt, die energie opgewekt door de gemeenschap en met een lage uitstoot aan de consument aanbiedt.
  3. Women in Europe for a Common Future (Duitsland), Switch to the Sun – Live in Comfort!: bouwen aan lokale vaardigheden voor het gebruik van zonne-energie voor verwarming, warm water en isolatie in landelijke en afgelegen gebieden in Oost-Europa en de Kaukasus.

 

Energie-efficiëntie

  1. Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Virtuális Erőmű-programma (Hongarije): virtuele elektriciteitscentrale, ontworpen om energie-efficiënte toepassingen van deelnemende bedrijven te bundelen, uit te werken, te toetsen en te publiceren.
  2. Cité Régionale de l’Environnement d’Ile-de-France  (Frankrijk), Energies POSIT'IF : publiek-private samenwerking rond het wegwerken van de financiële beperkingen en administratieve rompslomp die de renovatie van woonblokken in de weg staan.
  3. Austrian Energy Agency (Oostenrijk): ecoGator: smartphone-applicatie om Europese energielabels van producten te scannen en er de jaarlijkse energieconsumptie en kostprijs (in euro) van te berekenen.

 

Steden, gemeenschappen en gewesten

  1. Gemeente Apeldoorn (Nederland), Loenen Energy Neutral: energieneutraal dorp, waarvan de technieken op lokaal of gewestelijk niveau en in heel Noordwest-Europa toepasbaar zijn.
  2. Gemeente Reggio Emilia (Italië), BiciBus-PediBus: vrijwilligersprogramma om kinderen op een milieuvriendelijke en veilige manier via vastgelegde routes naar school te brengen.
  3. Consell Comarcal d'Osona (Spanje), Het Desendolla't-project: opleiding in het efficiënte beheer van energiebronnen in de openbare onderwijscentra in de Spaanse regio Osona.

 

Achtergrond

De Europese Week van de Duurzame Energie is aan haar tiende jaargang toe. Dit jaarlijkse evenement moet overheden, energiemaatschappijen, privéondernemingen, ngo’s en verenigingen in de sector op weg helpen om de Europese energie- en klimaatdoelstellingen te halen. De hele week lang worden er in heel Europa activiteiten georganiseerd rond energie-efficiënte oplossingen en hernieuwbare energie. De Europese Commissie organiseerde het evenement voor het eerst in 2006, met de steun van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen (EASME).

Tijdens de Conferentie worden de Awards voor Duurzame Energie uitgereikt aan projecten die bijdragen tot het behalen van de Europese energiedoelstellingen. Daarnaast worden er in juni over heel Europa talloze energiedagen georganiseerd: evenementen die veilige, schone en efficiënte energie bij het grote publiek promoten aan de hand van tentoonstellingen, workshops, schoolprojecten en nog veel meer.

 

Partners: Revolve, Euractiv, The Parliament magazine, Le Soir, European Energy Innovation, ENDS Europe, EFE Verde, viEUws

 

Nominee-Nederland

DOCX - 112 Kb

Laure Vandeghinste

Helpdesk media relations

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over EUEnergyweek

De EU Sustainable Energy Week ( EUSEW ) is een initiatief van de Europese Commissie en vond voor de eerste keer plaats in 2006. Vandaag wordt het gecoördineerd door het Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) in nauwe samenwerking met de Directeur-Generaal voor Energie van de Europese Commissie.

De EU Sustainable Energy Week presenteert activiteiten waarbij energie-efficiëntie en duurzame energie oplossingen centraal staan. Het is ontworpen om de best practices in de kijker te zetten, te inspireren en lidstaten te motiveren om te voldoen aan de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU.

Het doel is om via een gevarieerd programma van individuele inspanningen verandering teweeg te brengen op een hoger niveau.