Kilenc uniós projekt a 2015-ös Fenntartható Energia díj várományosainak listáján

A fenntartható energia 10. európai hete

BRÜSSZEL – Nyilvánosságra került a leginnovatívabb fenntartható energiával kapcsolatos európai projekteknek járó Fenntartható Energia díj idei várományosainak listája. A végső győzteseket Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos, valamint Jerzy Buzek, az Európai Parlament ipari szakbizottságának elnöke fogja kihirdetni június 16-án, a fenntartható energia európai hetén. Ennek az – energiaügyi és éghajlatpolitikai szempontból első számú – uniós eseménysorozatnak a középpontjában idén a felelős fogyasztók új energiaunióban betöltött szerepe áll.

A kilenc projekt a következő három kategóriába tartozik: Megújuló energia; Energiahatékonyság, Városok, közösségek és régiók.

Megújuló energia

1. Országos Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap (Lengyelország): napkollektorok felszereléséhez nyújtott támogatás önálló háztartások és lakóközösségek számára.
  2. Energiatermelő és -elosztó Szövetkezet (UK): felelős szemléletű energiapiaci vállalkozás, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású, közösségi alapú energiát kínál a fogyasztóknak.
  3. Európai nők egy közös jövőért (Németország), Kapcsolj napenergiára! – Élvezd a kényelmet!: helyi kapacitásépítési program, amely a napenergia-alapú házi fűtési, melegvíz-szolgáltató és szigetelő rendszerek elterjedését segíti Kelet-Európa és a kaukázusi térség távoli, vidéki területein.

Energiahatékonyság

1. Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., Virtuális Erőmű Program (Magyarország): virtuális erőmű program, amelynek célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a programban résztvevő vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit.
  2. Ile-de-France régió Környezetvédelmi Központja, Energies POSIT'IF (Franciaország): meglévő lakóépületek energetikai korszerűsítésének útjában álló pénzügyi és bürokratikus akadályok felszámolásán fáradozó köz-magán társulás (PPP).
  3. Osztrák Energiaügynökség, ecoGator (Ausztria): okostelefon alkalmazás, amely beolvassa a különféle termékek uniós energiacímkéjét, majd kikalkulálja éves áramfogysztásukat, illetve annak euróban számított költségeit.

Városok, közösségek és régiók

1. Apeldoorn község, Loenen Energy Neutral (Hollandia) : energiasemleges település, melynek példája helyi és regionális szinten, sőt egész Észak-Nyugat Európában átvehető.
  2. Reggio Emilia település, BiciBus-PediBus program (Olaszország): önkéntes program, amely segít a gyermekeknek környezetbarát és biztonságos módon, előre kijelölt útvonalakon eljutni iskolájukba.
  3. Consell Comarcal d'Osona, Desendolla't projekt (Spanyolország): az energiaforrások hatékony kihasználását segítő képzési program Spanyolország Osona járásának közoktatási intézményeiben.

Háttér

Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő fenntartható energia európai hete egy olyan – közigazgatási szervek, energiaügynökségek, magánvállalatok, nem kormányzati szervezetek és ipari egyesületek részvételével zajló – évenkénti eseménysorozat, amely az EU energiaügyi és éghajlatpolitikia céljainak elérését szolgálja. Rendezvényei az energiahatékonyság és a megújuló energetikai megoldások ügyét népszerűsítik egész Európában. Az európai hét, melyet 2006-ban az Európai Bizottság indított útnak,  a Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME) támogatásával zajlik.

Az EU energetikai célkitűzéseit leghatékonyabban segítő projektek a brüsszeli konferencián vehetik majd át a Fenntartható Energia díjakat, miközben júniusban ún. Energia Napok százaira kerül sor egész Európában. Ezek a rendezvények a biztonságos, tiszta és hatékony energiát hivatottak népszerűsíteni kiállítások, műhelyfoglalkozások, oktatási és egyéb programok formájában.

Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., Virtuális Erőmű Program

Laure Vandeghinste