Energetski dnevi 2015: Zanesljiva, čista in učinkovita energija bližje vašemu domu

Evropski energetski dnevi pomagajo širiti sporočilo o zanesljivi, čisti in učinkoviti energiji. Zvrstilo se bo približno 500 predstavitev, delavnic, razstav, koncertov, iger, kvizov in drugih dejavnosti, na katerih pričakujejo več tisoč obiskovalcev iz vse Evrope in zunaj nje. Skoraj četrtina dogodkov bo potekala v Bruslju v okviru evropskega tedna trajnostne energije (EUSEW) in konference o politiki. Drugi dogodki bodo sledili v juniju in bodo organizirani v 28 državah članicah EU ter pridruženih državah, vključno s Turčijo, Srbijo, Moldavijo, Gruzijo, Ukrajino, Norveško in Islandijo.

Zasebna podjetja, javni organi, energetske agencije, nevladne organizacije, zadruge, gospodarske zbornice, zveze industrije in potrošnikov, mediji, izobraževalne ustanove in raziskovalni ter tehnološki centri so se prijavili, da bodo gostili letošnji koledar dogodkov.

Odkrijte energetske dneve blizu vas ali, kar je še bolje, predlagajte svoje energetske dneve!

Ozadje: več kot le dan ali celo teden

Energetski dnevi so glavna tema evropskega tedna trajnostne energije, katerega namen je širiti najboljše prakse, spodbujati nove ideje in ustvarjati povezave kot pomoč pri oblikovanju energetske unije EU. Letošnji evropski teden trajnostne energije je že deseti po vrsti in je glavni evropski dogodek, na katerem vsi deležniki preučujejo najboljše načine za izpolnjevanje energetskih in podnebnih ciljev EU. Pri organizaciji sodelujeta Izvajalska agencija za mala in srednja podjetja (EASME) in Evropska komisija, njegova osrednja tema pa so dejavnosti, namenjene energetski učinkovitosti in rešitvam z energijo iz obnovljivih virov po Evropi.

Letošnja letna konferenca o politiki, ki bo potekala v Bruslju od 16. do 18. junija, se osredotoča na vlogo odgovornih potrošnikov v novi energetski uniji. V tem okviru bodo podelili nagrade za trajnostno energijo za najboljše letošnje projekte na področju energetske učinkovitosti in rešitev z energijo iz obnovljivih virov. Nagrajence bo na slovesnosti v Bruslju 16. junija razglasil Jerzy Buzek, nekdanji poljski predsednik vlade, zdaj pa vodja Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE).

Prisotni bodo tudi Miguel Arias Cañete, evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo, Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za energetsko unijo, ter druge pomembne osebnosti, da v slogu proslavijo 10. obletnico evropskega tedna trajnostne energije.

Prijavite se na konferenco EUSEW o politiki do 8. junija.

Poglejte program konference za več informacij.

Energy Days Slovenia