Dni Energii 2015: bezpieczna, czysta i efektywna energia bliżej domu

Dni Energii Unii Europejskiej pomagają propagować wiedzę o bezpiecznej, czystej i efektywnej energii. Oczekuje się, że nawet 500 prezentacji, warsztatów, wystaw, koncertów, gier, quizów, pokazów i innych wydarzeń przyciągnie tysiące osób w Europie i poza nią. Prawie jedna czwarta wydarzeń będzie mieć miejsce w Brukseli w związku z Europejskim Tygodniem Zrównoważonej Energii (EUSEW) i konferencją polityczną, natomiast reszta będzie odbywać się w czerwcu w różnych miejscach w 28 państwach członkowskich UE oraz w krajach stowarzyszonych, takich jak Turcja, Serbia, Mołdawia, Gruzja, Ukraina, Norwegia i Islandia.

Organizatorami emocjonujących wydarzeń, które znalazły się w tegorocznym kalendarzu, będą prywatne firmy, organy publiczne, agencje ds. energii, organizacje pozarządowe, spółdzielnie, izby handlu, stowarzyszenia przedsiębiorstw i konsumentów, media, instytucje edukacyjne, ośrodki badawcze i technologiczne.

Odkryj Dni Energii w Twojej okolicy – albo lepiej, zaproponuj własne!

Prezentacja: więcej niż dzień czy nawet tydzień

Dni Energii to ważny element Europejskiego Tygodnia Zrównoważonej Energii, mający na celu upowszechnianie najlepszych praktyk, poddawanie nowych pomysłów i budowę sojuszy pomagających w tworzeniu europejskiej unii energetycznej. Odbywający się już po raz dziesiąty Europejski Tydzień Zrównoważonej Energii jest w Europie najważniejszym wydarzeniem dla wszystkich podmiotów zainteresowanych najlepszymi sposobami osiągnięcia celów UE w dziedzinie energii i klimatu. Organizowany przy wsparciu Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) i w porozumieniu z Komisją Europejską, obejmuje działania promujące efektywność energetyczną i rozwiązania z zakresu energii odnawialnej w całej Europie.

W tym roku coroczna konferencja polityczna w Brukseli (16-18 czerwca) poświęcona jest roli odpowiedzialnych konsumentów w nowej unii energetycznej. W jej trakcie przyznane zostaną nagrody Sustainable Energy Awards, stanowiące wyraz uznania dla najlepszych projektów roku w dziedzinie efektywności energetycznej i rozwiązań z zakresu energii odnawialnej. Zwycięzców przedstawi podczas ceremonii dnia 16 czerwca w Brukseli Jerzy Buzek, były premier Polski, a obecnie szef Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) Parlamentu Europejskiego.

Obecni będą także Miguel Arias Cañete, komisarz UE ds. polityki klimatycznej i energetycznej, Maroš Šefčovič, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej ds. unii energetycznej, oraz inni dygnitarze, którzy pomogą w należytym uczczeniu 10. rocznicy EUSEW.

Zgłoś swój udział w konferencji politycznej EUSEW przed 8 czerwca!

Zapoznaj się z programem konferencji, aby dowiedzieć się więcej!

Energy Days Poland